Strażnik zdrowia i urody – Pan Miód we własnej osobie
Jest wspaniałym kosmetykiem, lekiem oraz smakołykiem.

Bogactwo smaku i aromatu miodu nieodmiennie zachwyca człowieka od tysięcy lat.
Pszczelarze mówią o nim, że jest strażnikiem zdrowia. Już w starożytności znano jego lecznicze właściwości. Dla zdrowia i urody powinien być spożywany codziennie. Najbardziej uniwersalnym leczniczo miodem jest miód wielokwiatowy. Poszczególne miody odmianowe mają różne właściwości lecznicze – działają antybakteryjnie, regenerująco oraz poprawiają odporność organizmu. Są stosowane z powodzeniem w leczeniu wielu schorzeń.

Rzepakowy

barwa: od słomkowego do kremowego

smak: bardzo słodki i delikatny
aromat: miodowy z subtelnym zapachem kwiatów rzepaku
pomocny w leczeniu: niewydolności krążenia, chorobach dróg żółciowych, miażdżycy; wzmacnia serce.

Wrzosowy

barwa: od jasnofioletowego do ciemnobrunatnego

smak: ostry z lekką nutą goryczy
aromat: wrzosowiska
pomocny w leczeniu: schorzeń dróg moczowych i prostaty oraz zapalenia gardła.

Gryczany

barwa: od ciemno-herbacianego do brunatno-brązowego

smak: ostry, wyrazisty, lekko piekący
aromat: kwiatu gryki
pomocny w leczeniu: zapalenia nerek, nadciśnienia; ma właściwości antybiotyczne, uzupełnia niedobory żelaza w organizmie, poprawia koncentrację.

Akacjowy

barwa: jasnosłomkowy, niemal przezroczysty, praktycznie się nie krystalizuje

smak: delikatny
aromat: subtelny o delikatnej nucie kwiatów akacji
pomocny w leczeniu: chorób układu pokarmowego, nadkwasoty; zaleca się go diabetykom.

Lipowy

barwa: od jasnożółtego do jasnozielonożółtego

smak: słodki z delikatnym posmakiem anyżu
aromat: ogrzanych słońcem kwiatów koniczyny
pomocny w leczeniu: osłabienia organizmu, niedoborów minerałów; działa lekko pobudzająco.

Koniczynowy

barwa: słomkowożółty

smak: bardzo słodki z lekkim kwaskowatym posmakiem, łagodny
aromat: miodowy z subtelnym zapachem kwiatów rzepaku
pomocny w leczeniu: niewydolności krążenia, chorobach dróg żółciowych, miażdżycy; wzmacnia serce.

Malinowy

barwa: od złoto-malinowego do złocistego

smak: łagodny z nutą kwaskową
aromat: wyjątkowy z nutą malinową
pomocny w leczeniu: przeziębienia, grypy, zapalenia gardła; obniża wysoką temperaturę.

Mniszkowy

barwa: od żółtego do jasno-brązowego

smak: bardzo słodki
aromat: kwiatów mniszka
pomocny w leczeniu: chorób serca, wątroby i dróg żółciowych; wspomaga trawienie, łagodzi nadkwasotę, wspomaga oczyszczanie nerek.

Spadziowy

barwa: od brązowo-zielonego do ciemno-brunatnego

smak: lekko gorzkawy z żywicznym posmakiem
aromat: korzenny, o lekkiej nucie żywicznej
pomocny w leczeniu: chorób górnych dróg oddechowych, zapalenia płuc, astmy; wskazany dla diabetyków.

Wielokwiatowy

barwa: od złocistego do żółto-pomarańczowego

smak: łagodny
aromat: wyraźny aromat kwiatów, przypomina zapach ukwieconej, słonecznej łąki Miód wielokwiatowy ma najbogatszy ze wszystkich miodów zestaw pyłków kwiatowych, dlatego znajduje tak bogate zastosowanie w lecznictwie.
pomocny w leczeniu: przeziębienia, alergii, kataru siennego, astmy, chorób dróg oddechowych, chorób serca; poprawia kondycję organizmu w stanach osłabienia i wyczerpania, wpływa korzystnie na włosy i skórę, ma właściwości bakteriobójcze.
Niezwykły nieborowski Miód Tysiąca Kwiatów można nabyć w sklepiku muzealnym w Nieborowie. Dochód przeznaczony jest na program „Reintrodukcji pasiek pszczoły miodnej w miejscach zabudowy historycznej, sakralnej i kulturowej w celu ochrony miejscowych ekosystemów i zwiększania ich bioróżnorodności” realizowany przez Fundację Ziemiaństwa Rzeczypospolitej Polskiej.

Ciekawostki o miodzie

Pszczoła to jedyny owad, który wytwarza dla siebie żywność zdatną do zjedzenia dla człowieka – czyli miód i inne produkty pszczele.

Miód pszczeli jest żywnością funkcjonalną, co oznacza, że ma wysoką wartość odżywczą, a regularnie spożywany pozytywnie wpływa na zdrowie człowieka.

Wszystkie miody krystalizują (przechodzą ze stanu płynnego w stan stały). Im większa zawartość fruktozy w stosunku do glukozy tym powolniejsza jest krystalizacja.

Miód rzepakowy krystalizuje już w tydzień po miodobraniu ponieważ składa się praktycznie tylko z samej glukozy.

Miód akacjowy prawie nie krystalizuje ponieważ składa się głównie z fruktozy.

Spadź, inaczej zwana rosą miodową, to słodka ciecz występująca głównie latem w postaci kropel na igłach i gałęziach świerka, modrzewia i jodły oraz na liściach niektórych drzew liściastych, m.in. dębu i lipy. Składa się głównie z soków roślin uszkodzonych przez mszyce, czerwce lub miodówki oraz z płynnych wydzielin tych owadów.

Produkty pszczele

Produkty pszczele

Pyłek kwiatowy

Pyłek kwiatowy jest podstawowym obok miodu pokarmem pszczół. Pszczoły zbierają z kwiatów pyłek, mieszają z odrobiną miodu, nektaru lub śliny i po uformowaniu kulek przenoszą je do ula w specjalnych koszyczkach na tylnych nogach. Część pyłku pszczoły przeznaczają od razu do zjedzenia, a pozostałą część składają do komórek, ubijają i pokrywają miodem. W ten sposób zakonserwowany pyłek nazywamy „pierzgą”.

Pomocny w leczeniu: niedoborów witamin i składników mineralnych; zawiera wiele białka, podnosi odporność organizmu, jest stosowany w stanach przemęczenia i obniżonej odporności, zaleca się go rekonwalescentom.

Wosk pszczeli

Wosk pszczeli wytwarzają młode pszczoły robotnice. Aby wytworzyć 1 kg wosku, pszczoły muszą spożyć 4–5 kg miodu.
Świece woskowe są znane i cenione od wieków. Spalane świece woskowe korzystnie jonizują powietrze, odświeżają je oraz likwidują nieprzyjemne zapachy. Woń spalającego się wosku ma właściwości kojące i relaksujące.
Pomocny w leczeniu: kataru siennego, chorób skóry, skaleczeń i ran, zapalenia stawów, schorzeń reumatycznych; jest cennym składnikiem wielu kosmetyków, kremów i maści.

Propolis

Propolis (kit pszczeli) to lepka substancja z domieszką żywic o brunatnej barwie. Słowo propolis w języku greckim oznacza „przedmurze miasta”. Propolis jest używany przez pszczoły do pokrywania wszelkich elementów wewnętrznych ula oraz do uszczelniania gniazda. Zabezpiecza pszczelą rodzinę przed rozwojem bakterii, grzybów, pleśni oraz innych szkodliwych mikroorganizmów.
Pomocny w leczeniu: chorób skóry, trądziku młodzieńczego (doskonale się sprawdza!); niszczy i blokuje bakterie, grzyby, wirusy i pierwotniaki, umożliwia miejscowe znieczulenie, reguluje ciśnienie krwi, odtruwa i oczyszcza organizm.

Mleczko pszczele

Mleczko pszczele jest nazywane eliksirem młodości. Ten ekstrakt życia wytwarzają młode pszczoły, karmicielki. Służy do żywienia młodych larw pszczelich przez pierwsze 3 dni życia oraz królowej-matki w czasie gdy składa jajeczka.
Pomocny w leczeniu: chorób układu oddechowego, krtani, gardła, jamy ustnej, skóry, przewodu pokarmowego, układu moczowego, chorób serca, miażdżycy tętnic; reguluje ciśnienie oraz przemianę materii, sprzyja rehabilitacji po zawałach mięśnia sercowego, zwiększa żywotność, apetyt i siły witalne, regeneruje organizm po przebytych chorobach i operacjach, zapobiega osteoporozie i wspomaga leczenie złamań.

Jad pszczeli

Jad pszczeli wytwarzają pszczoły robotnice i królowe-matki. Służy im do obrony i walki z wrogami. Skład jadu pszczelego jest zbliżony do jadu żmii. W czasie użądlenia pszczoła wprowadza 0,012 mg jadu, który wywołuje ból u napastnika. Jad pszczeli jest jednak również niezwykle cennym lekiem.
Pomocny w leczeniu: reumatyzmu, creumatyzmu, artretyzmu, gośćca, zapalenia korzonków nerwowych, egzemy, parodontozy, alergii, reumatoidalnego zapalenia mięśnia sercowego, choroby Buergera, zapalenia pęcherza moczowego oraz wielu innych schorzeń. Obecnie jest cenionym składnikiem wielu kosmetyków o właściwościach odmładzających.